Robotics CCFZ

ROBOTBOUW


Robotbouw

Deelnemers mogen zelf bepalen met wat voor soort robot zij meedoen. Verschillende mogelijkheden voor een voertuig, de gebruikte processor en de keuze van sensors staan ter beschikking. Bouwpakketten kunnen worden gekozen.

Om de keuzes te vergemakkelijken hebben we een overzicht van de mogelijheden gemaakt, dat "Platvormkeuze" heet. Verschillende deskundigen zijn geraadpleegd. Het platvorm is eigenlijk de combinatie van elektronica en programmeertaal. Eenvoudige voorbeelden zijn daarin getoond als illustratie. Let wel op, soms wil je dingen, die moeilijker programmeerroutines vereisen. Je kunt echter altijd rekenen op onderlinge hulp.

Wat de laatste jaren vooral opvalt is, dat de kosten van de onderdelen zo laag geworden zijn. De hobby is daarmee echt heel laagdrempelig geworden.

Een serie handleidingen in vier delen betreft het programmeren van een PIC-processor, nog geen 10 euro. Deze losse component is op zich veel goedkoper, maar vraagt veel meer kennis van programmeren. Bijbehorende electronica is nog wel nodig.

De laatste jaren is er een aantal printplaatjes verschenen waarop kant en klaar gereed een processor met bijbehorende elektronica is toegevoegd. Wereldberoemd is de ARDUINO in een aantal uitvoeringen. Natuurlijk gebruiken we die ook. Kosten: vanaf 3,50 euro tot 25 euro per stuk. Bijbehorende motorsturing, motors, sensors en verdere mechanische componenten moeten daarbij ook nog wel worden verkregen.

Processors sturen de motors aan, maar kunnen slechts weinig energie leveren. Het is bij het gebruik van gelijkstroommotors nodig om een zogenaamde H-brug in te schakelen, die de opdrachten van de processor ontvangt en op basis daarvan de energietoevoer naar deze motors regelt. Ook hiervan maakten we een handleiding.

Maar ook robots op basis van andere al dan niet complete bouwpakketten kunnen deelnemen. Robots op basis van Lego met de bijbehorende Mindstorm processor, of de Robby van duitse makelij. Voor deze laatste mogelijkheden hebben we echter (nog) geen eigen handleidingen.

De achterkant van de deelnemende robots zullen voorzien moeten zijn van een lichtgekleurd deel, 4 cm hoog en vijf centimeter breedte. (i.v.m.Herkenbaarheid voor Infrarood sensors.

In 2015 organiseerden we voor het eerst de Winter Workshop Robotbouw CCFZ 2015.

Deze workshop is bedoeld voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Een serie documenten is hiervoor gemaakt. Ze zijn te vinden onder Handleidingen in de rechter kolom. Zeven jongeren deden enthousiast mee: 3 meisjes en 4 jongens. Het lukte de meeste van hen om tijdens de drie ochtenden hun robot ruwweg aan de praat te krijgen. Met de anderen zijn nadere afspraken gemaakt om er verder aan te werken.
Het was daarmee een succes.

Power Point-presentatie

Januari-lezing 3D-printen

Handleidingen

Veel studie en onderzoek bleek nodig om de besturing van de robots onder de knie te krijgen. De studieresultaten zijn vastgelegd in bruikbare handleidingen in .pdf-formaat, die vanuit de links hieronder gratis opgehaald kunnen worden. We hebben ons best gedaan om op een eenvoudige manier de beschrijvingen te maken. Toch zijn er nog vaak verbeteringen nodig. Suggesties daarvoor zijn en blijven welkom.

Handleiding Winter Workshop Robotbouw 2015

Platformkeuze, processor-/programmeertaalkeuzes

Programmastructuur

ArduinoTSOP-afstandmetingtest.pdf

Routine van de Line Maze

Programmeren van een BoE-bot

Programmeren van PIC-processor 1

Programmeren van PIC-processor 2

Programmeren van PIC-processor 3

Programmeren van PIC-processor 4

De werking van de H-brug